tisdag 9 oktober 2018

Regnbågsmjölken

För att förstå vår omvärld behöver vi uppleva den. Samma gäller med den vetenskapliga biten, att förstå hur olika substanser verkar är svårt om man har fått uppleva det.


Här får barnen på Högaholm experimentera med mjölk, diskmedel och karamellfärg.
Experimentet kallas Regnbågsmjölken och går helt enkelt ut på att man häller mjölk i en tallrik, droppar några droppar karamellfärg (olika färger) i mjölken och sedan doppar topps i diskmedel och doppar sedan den i mjölken.


Vad som händer är att när diskmedlet når mjölken ändras ytspänningen och små bubblor omringade av fett från mjölken bildas. Båda dessa saker gör att karamellfärgen börjar röra sig.

 
 

Experimentet var väldigt spännande och satte igång livliga diskussioner bland barnen. Diskussionerna ledde till olika teorier kring varför det blir som det blir och frågeställningar kring vad som händer när man tillför andra saker. 


Barnen fick testa sina teorier och de olika sakerna de ville tillföra och sedan se vad detta ledde till.
Handsprit var en av de substanser barnen ville prova vilket ledde till att alla färgerna blandades och färgen blev brun.


1 kommentar:

Fysik och matematik bland de yngre barnen

Bland de yngre barnen på förskolan jobbar vi mycket med ljus, både i form av ficklampor, prismor och speglar men även med hjälp av ljusbord...